Grastapijt

Water geven: hoe waarmee en wanneer?

In de zomer kan de grasmat geteisterd worden door een brandende zon, die alles wat groen is bruin kleurt. Zo’n bruin gazon is natuurlijk geen fraai gezicht en het is voor de onkruiden de gelegenheid zich in het gras te nestelen. Allereerst moeten we het gras wat weerbaarder maken tegen de droogte. Dit kunnen we bereiken door diepgaande beworteling te bevorderen. Immers, wortels die diep in de grond doordringen zullen toch altijd nog wel wat vocht weten te verkrijgen. Een diepe beworteling kan worden bereikt door tijdens de aanleg de aarde diep (50 cm) te spitten. Verder moet ervoor worden gezorgd dat in de winter het teveel aan water snel wordt afgevoerd. Daardoor sterven de diepgaande wortels niet zo snel af. Ontwatering in de winter betekent dat het gras in de zomer beter tegen de droogte kan. De maaihoogte heeft eveneens invloed op de lengte van de wortels. Erg kort maaien heeft veel oppervlakkige wortels tot gevolg! Door wat hoger te maaien, kunnen de wortels dieper in de grond dringen. Bij de aanleg van een gazon kunnen er op humusachtige grond veel organische mest geven, die het vermogen van de grond om water vast te houden verbetert. Is het weer zonnig en warm, dan zult u toch moeten sproeien om een groen gazon te houden. Een nadeel van sproeien is, dat het ongewenste straatgras zich sterk kan uitbreiden.

Maar, wanneer dan sproeien? Begin met sproeien als het gras nog redelijk groen is. Bruin gras zal in de regel pas weer groen worden na een regenrijke periode. Of u zou het gazon vrijwel blank moeten zetten wat heel erg veel water kost. We moeten ook beseffen dat als we eenmaal zijn begonnen met sproeien, we dat ook moeten volhouden. De tijd van de dag om het gazon te sproeien is als de zon niet schijnt, dus ’s morgens vroeg of ’s avonds. Overdag sproeien heeft als nadeel, dat bij een zonnige dag meer dan de helft van het water verdampt nog voor het de grond kan binnendringen. De hoeveelheid die we per keer sproeien moet niet gering zijn. Een sproeien 2 á 3 uur op dezelfde plek laten sproeien, is heus niet overdreven. Als u veel water ineens geeft, dringt het diep de grond in. Dan kunnen ook de diepgaande wortels profiteren van het water. En die wortels dringen dan nóg wat dieper de grond in. Als u zo water geeft, is één keer in de week sproeien voldoende. Grond die weinig humus bevat, kan het water niet zo lang vasthouden. Voor dergelijke grond kan een keertje extra gieten misschien nodig zijn.

Welke soort sproeier u gebruikt is niet zo heel erg belangrijk. Als het water maar zo goed mogelijk over het gazon wordt verdeeld. De druppels die de sproeier verspreidt moeten niet zo grof zijn, maar een heel fijne nevel is ook weer niet nodig. Om het vocht goed in de grond te laten doordringen, kan het gras vóór het sproeien even met de prikrol worden bewerkt. Gras onder bomen kan erg veel last hebben van de droogte. Een keer extra lang sproeien op zulke plaatsen kan geen kwaad.

Tuinpedia.nl screenshot website

Zelf graszoden leggen? Een uitgebreide instructie vindt u hier!

Zelf graszoden leggen?

Tuinpedia.nl
button
Graszodenbedrijven.nl screenshot website

Op Graszodenbedrijven.nl vindt u direct alle leveranciers en kunt u meteen een offerte aanvragen!

Direct een vrijblijvende offerte aanvragen bij leveranciers?

Graszodenbedrijven.nl
Button
Graszoden-prijzen.nl screenshot website

Alle graszodenleveranciers in Nederland per provincie! Aanrader!

Zoekt u een graszodenleverancier?

Graszoden-prijzen.nl
Button