Grastapijt

De verschillende grassoorten

We moeten de kenmerken van de verschillende grassoorten weten om de juiste grassoort te bepalen voor ons gazon. Enkele bekende grassoorten zijn:

• Struisgras (Agrostis tenuis) vormt een dichte zode en kan redelijk tegen betreden. Vooral op wat lichtere grond is het een goede grassoort. Struisgas is geschikt voor een siergazon.

• Zwenkgrassen (Festuca). We onderscheiden twee soorten: schapenzwenkgras en roodzwenkgras. Schapenzwenkgras wordt soms toegepast op veen houdende grond, die zuur is. Het is slecht te combineren met andere grassoorten. Soms wordt schapenzwenkgras gebruikt als vervanging van roodzwenkgras. Een van de bekendste grassoorten is roodzwenkgras. We kennen er twee typen van: pol vormend en uitlopervormend. Het laatste type vormt ondergrondse uitlopers, waardoor een dichte zode ontstaat. Het is redelijk bestand tegen schaduw. De grassprietjes zijn erg fijn. Het is bovendien winterhard en goed bestand tegen droogte. Geschikt voor kijkgazons.

• Raaigras (Lolium), een wat grovere grassoort met brede, glanzend groene sprieten. Het groeit zeer snel en kan zich na een periode waarin het veel is betreden, bijvoorbeeld na een schoolvakantie, goed herstellen. Soms wordt raaigras ook gebruikt in een siergazonzaadmengsel, omdat het snel ontkiemt en de andere grassoorten enige beschutting kan geven.

• Kamgras (Cynosurus) is stug gras, dat gebruikt kan worden op plaatsen die veel betreden worden. Voor een siergazon is kamgras totaal ongeschikt.

• Timotheegras (Phleum pratense). Dit gras heeft een lichtgroene kleur, is goed bestand tegen betreden en is uitzonderlijk winterhard. Het wordt in gazonmengsels maar spaarzaam gebruikt. Over het algemeen zijn de breedbladige grassoorten te gebruiken als speelgazons, terwijl de smalbladige soorten het uitstekend doen voor een siergazon.

Tuinpedia.nl screenshot website

Zelf graszoden leggen? Een uitgebreide instructie vindt u hier!

Zelf graszoden leggen?

Tuinpedia.nl
button
Graszodenbedrijven.nl screenshot website

Op Graszodenbedrijven.nl vindt u direct alle leveranciers en kunt u meteen een offerte aanvragen!

Direct een vrijblijvende offerte aanvragen bij leveranciers?

Graszodenbedrijven.nl
Button
Graszoden-prijzen.nl screenshot website

Alle graszodenleveranciers in Nederland per provincie! Aanrader!

Zoekt u een graszodenleverancier?

Graszoden-prijzen.nl
Button