Grastapijt

Gazononderhoud

De allereerste maaibeurt kan het beste met een hoog afgestelde maaimachine gebeuren. Daarna wordt de maaimachine op ongeveer 2 cm maaihoogte afgesteld. De messen kunnen niet scherp genoeg zijn! Ook daaraan ontbreekt nog wel eens het een en ander… altijd wordt het afgemaaide gras opgevangen of afgehakt; het kan worden gecomposteerd of gebruikt om onbedekte bodem te beschermen.

Jaarlijks gazon onderhoud

Verticuteren is een speciale manier om het gazon in maart/april een groeistimulans te geven en mos vorming te voorkomen. Er komt lucht in de zode en dat betekent: extra groei en stimulering van de bodemorganismen. Voeden vanaf begin april is nodig, om de 4 of 6 weken (tot half augustus). Speciale gazonmest is prima (samengestelde meststof NPK, kunstmest) of een organische meststof (samengestelde organische NPK-mest, met minstens 45% organisch materiaal). Beste weersomstandigheden: bedekte lucht en kans op regen. Raadpleeg de verpakking ten aanzien van dosering en toepassing. Dressing is en manier van gazonverzorging die het beste in de rustperiode (november/december) kan plaats hebben: 50 l siertuincompost per 15 vierkante meter wordt goed verdeeld en ingeveegd. Sproeien is bij een goede ondergrond zelden nodig! Eenmaal per week minstens een uur is beter dan dagelijks 10 minuten. Een goede conditie van het gazon voorkomt onkruidgroei en mos vorming. Anti- onkruidmiddelen en anti- roesmiddelen kunnen tijdelijk helpen maar zijn alleen van blijvende duur als we daarna zorgen voor een regelmatige en goede verzorging.

Graszoden Maaien

Een gazon moet regelmatig worden gemaaid. Het knippen van het gras bevordert de groei en resulteert in een dichte, gelijkmatige grasmat. Maai niet in hete en droge perioden of in erg koude perioden, wanneer het gras niet groeit. Gras is vlak na een zware regenbui moeilijk te maaien; het natte gras plakt aan het mes en verstopt het mechanisme. Wacht met maaien tot het gras weer droog is. Wilt u ’s ochtend vroeg maaien en is er veel dauw, veeg die dan weg met een harde bezem. Mocht u een paar maaibeurten hebben overgeslagen, maai het gras de eerste keer dan niet te kort. Stel de messen iets hoger af dan normaal en maai het ongeveer een week later pas op de gewenste lengte af.

Graszoden Sproeien

Bestaande gazons zijn ongeacht hun conditie goed bestand tegen droogte. Zelfs als ze bruin worden en dood lijken te gaan, herstellen ze zich met de eerste regendruppels als snel weer. Een siergazon kan besproeid worden met een roterende sproeier die het water gelijkmatig over de grond verspreidt.

Graszoden Bemesten

Gras reageert net als bijna alle planten goed op een juiste bemesting. Gebruik bij voorkeur een speciale gazonmest die de voedingstoffen in de juiste samenstelling bevat. Veel soorten gazonmest bevatten ijzer, dat het gras donkerder maakt, waardoor het weelderiger oogt. Gazonmest moet gelijkmatiger worden uitgestrooid over het gazon, anders groeit het gras ongelijkmatiger. Pas op voor overbemesting, waardoor het gras kan doodgaan. Sommige soorten gazonmest bevatten onkruiddoders tegen gazonkruiden of bevatten mosdoders tegen mos.

Tuinpedia.nl screenshot website

Zelf graszoden leggen? Een uitgebreide instructie vindt u hier!

Zelf graszoden leggen?

Tuinpedia.nl
button
Graszodenbedrijven.nl screenshot website

Op Graszodenbedrijven.nl vindt u direct alle leveranciers en kunt u meteen een offerte aanvragen!

Direct een vrijblijvende offerte aanvragen bij leveranciers?

Graszodenbedrijven.nl
Button
Graszoden-prijzen.nl screenshot website

Alle graszodenleveranciers in Nederland per provincie! Aanrader!

Zoekt u een graszodenleverancier?

Graszoden-prijzen.nl
Button